Om å flytte målpålene

Siden 2009 har jeg, ved siden av min vanlige jobb, ledet arbeidet med å skape bolig og hjem for ti unge mennesker med utviklingshemming. De to første årene ble brukt til å finne ut hvordan vi kunne finansiere og gjennomføre et slikt prosjekt. Etter to år kjøpte vi en eiendom der vi ville bygge. Vi brukte et og et halvt år på planlegging og et knapt år på byggeprosessen. Sommeren 2014 stod bygget ferdig. Deretter måtte det økonomiske oppgjøret avsluttes og driften settes i gang.

Etter å ha jobbet hardt i mange år, så jeg for meg at 2015 skulle bli mitt år. Det skulle være det året da jeg skulle få tid til egne aktiviteter. Det skulle være året da min datter som er sterkt hjelpetrengende, skulle flytte ut fra barndomshjemmet og inn i sin nye leilighet med tilrettelagt omsorg.

Jeg hadde sterkt undervurdert hva som måtte til for at prosessen skulle bli god for min datter. Antakelig skyltes det at jeg var sliten og trengte en pause. Så i mitt hode hadde jeg definert at bare jeg kom fram til 2015, skulle prosjektet være avsluttet. Min datter realitetsorienterte meg fort. Det passet henne dårlig å bli flyttet fra de kjente og kjære rammene i barndomshjemmet og til nye trygge rammer, men med mange nye mennesker i hennes nye bofellesskap. Signalene hennes var så tydelige at jeg måtte ta et oppgjør med meg selv. Jeg innså at jeg hadde valgt å lure meg selv, og at jeg måtte flytte målpålene to år fram i tid. Hvis ikke, ville 21 års investering i å skape en trygg og god jente være bortkastet. Det tok noen uker med sorg og selvmedlidenhet før det nye målet var på plass og smilet var tilbake hos meg.

Fra arbeidet mitt vet jeg at personligheten er avgjørende for hvordan vi tenker og hva vi har fokus på. Er du en her og nå person eller er du en person som har fokus på framtiden og neste prosjekt? Er du en strukturert person som har god kontroll på din hverdag inntil det blir for mye? Er du en tidsoptimist? Er du en person som  tydelig ser målet, men som ikke ser alle oppgaver og detaljer som må på plass for å nå målet? Har du et innebygget tempo som gjør at du lett hekter av laget ditt? Det finnes mange ulike grunner til at vi kan ende opp med å måtte stoppe opp, ta en ny vurdering og flytte målpålene våre. Antakelig er det lurt å evaluere ambisjonsnivå og tempo med jevne mellomrom, reflektere og revidere planen i forhold til realitetene og behovene til menneskene rundt oss.

Jeg ønsker dere en solfylt Påske!

Med vennlig hilsen Berit

Opprinnelig publisert 2. april 2015