House of Cards

Andre sesong av TV-serien House of Cards er nettopp sluppet på Netflix. Hovedpersonen Francis Underwood går fra posisjonen som innpisker i kongressen til visepresident. Han bruker alle triks for å få mer makt, og spillet bak kulissene i det politiske miljøet portretteres på en brutal måte. Det er lett å bli fasinert av dette spillet og kanskje tenke at slik må det være. Personlig håper jeg ikke at serien blir et ideal og at rå makt ikke blir hverdagsliggjort.

Vi vet at det foregår ufint spill i organisasjoner, bedrifter og i politiske miljø. Drillos avgang som landslagstrener var en smertefull prosess. Jeg kjenner bedrifter der en minigruppe i ledergruppen kjørte sin egen agenda og parkerte resten av ledergruppen og AdmDir. I andre bedrifter misforstår ledere sin rolle og lager en eksklusiv klikk som konkurrerer med resten av bedriften – vi mot de andre. Poenget er at organisasjonen vil se dette, og det vil føre til misnøye, dårligere produktivitet og mindre lojalitet til bedriften. Dette er et “Toxic Environment”. Min erfaring etter mange år som coach er at mennesker er mer sårbare enn de liker å gi inntrykk av. Mennesker som har opplevd å bli krenket, vil slite med å legge sårheten bak seg. Det fører til energilekkasjer, og noen kan gå inn i en offerrolle eller få hevnfantasier. Kort og godt er dette en nedadgående spiral, eller et korthus som kan rase.

Hva kan du som leder gjøre med dette? Først og fremst må du evne å se under det som ligger på overflaten i din organisasjon. Du må spørre deg selv hva er det egentlig som skjer. Du må være nysgjerrig, og du må våge å sjekke ut dine antakelser. Så må du være klar i dine forventninger, f eks «hos oss spiller vi alle på samme lag». Du må våge å ta de nødvendige samtalene når du ser at miljøet utvikler seg i feil retning, og du må ikke gi deg før du har fått et positivt arbeidsmiljø der det spilles med åpne kort mot samme mål. Som leder er du den viktigste miljøfaktoren 

Tidlig vårhilsen fra Berit

Opprinnelig publisert 26. februar 2014