Livet er en spennende og urettferdig reise. Byrdene er ulikt fordelt. Slik er det bare, og det er ingenting vi kan gjøre med det. Vi kan ikke styre hva som skjer med oss. Det vi kan styre er hvordan vi reagerer på det som skjer med oss.

Berit fikk livet sitt snudd på hodet da det viste seg at hennes datter hadde en alvorlig funksjonsnedsettelse. Det tok tid å skjønne hva som måtte gjøres. Hovedfokus hadde vært karriere og prestasjoner. Sigrids behov og Berits kjærlighet til henne gjorde at kursen ble endret. Det er ikke brukt mye tid på å tenke at det var urettferdig. Berit har tatt fatt i de ulike utfordringene etter hvert som de har meldt seg.

Hvordan kan vi være en god aktør i eget liv?

Hvordan kan vi unngå å ende opp som litt passive tilskuere i eget liv?

Hva kan vi gjøre for at reisen skal bli mest mulig behagelig?

Her er noen forslag:

Bevissthet om hva du har og ikke har kontroll på

Kontroll er et behov alle har i mer eller mindre grad. Det er helt vanlig å bruke energi på ting vi ikke har kontroll på, f eks barn og partners vaner og uvaner, politikk, internasjonale kriser med mer.

Det er bare å innse at du ikke har kontroll over så mye. Du har ikke kontroll over personer som står deg nær, heller ikke over kollegaer eller sjefen din.

Du har imidlertid kontroll over egen atferd, og noen ganger kan endring i din atferd føre til endring hos mennesker rundt deg.

Hvis du har lite energi, legg bort ambisjonen om å endre mennesker og saker du ikke har kontroll på.

Ta tak i ting du kan gjøre noe med

Mestring gir energi og glede. Å få gjennomført aktiviteter som er viktig for deg og som du har kontroll på. Påfyll på alle måter.

Vær god med deg selv

Overskudd i krevende hverdager er viktig. Finn ut hva som gjør deg godt. Det kan være en lang frokost med avis, en times ekstra søvn, et deilig bad, alenetid, tur i natur, en god kopp kaffe på kafé, en samtale med en god venn, en god film, serie eller bok. Tenk over hva som gjør deg godt og gjør mer av det.

Bli kjent med din Gremlin / sabotør / indre dommer

Vi har alle samtaler med oss selv. Noen av samtalene tapper oss. Bare det å bli kjent med disse samtalene, også kalt Gremlin, sabotør eller indre dommer, vil gjøre livet lettere. Når vi strever, blir de negative samtalene i vårt eget hode mer dominerende. Det vårt naturlige jeg vet er sant, blir overskygget av Gremlin-samtalene.

Gremlinen har som oppgave å passe på oss. Noen ganger gjør den jobben så godt at vi blir en mindre utgave av oss selv. En anbefaling er å kjøpe boken Taming Your Gremlin av Rick Carson.
Legg merke til hva du sier til deg selv og etter hvert – lek med Gremlinen din.

Ta bevisste valg

Hvis du er misfornøyd med livet ditt, reflekter over hva det skyldes. Ofte er det viktige personlige verdier som du ikke får levd ut. Vurder å ta valg som gjør at du kan ha det godt og være deg selv.