Hva har Gremliner, skam og norske troll til felles?

Ja, hva har disse tre interessante fenomenene til felles? Jeg vil hevde at de binder energi og at de er lysskye, det vil si at de trives best i mørket.

I vår coachskole lærer vi om sabotøren eller Gremlinen. Det er din indre dommer eller stemmen med de lumpne kommentarene om deg selv: ”Du må ikke tro at du er noe”, ”Det der får du aldri til”, ”Du er tykk, stygg, en dårlig mor, far, sønn, datter…”, og ”Andre kan dette bedre enn deg”.

Stemmen fra Gremlinen blir sterkere når du har det vanskelig. Rick Carson beskriver fenomenet i sine bøker. Hans første råd er å legge merke til hva du sier til deg selv når du dømmer deg selv nord og ned. Ved å bli bevisst dine indre samtaler, mister Gremlinen mye av kraften sin, og du får mer energi og glede.

Et annet energitappende fenomen er beskrevet av Dr. Brené Brown. Det er skammen. Hun sier: «Shame is lethal», dvs skam er dødelig. Hun har forsket på skam og hennes råd er å dele det som føles skambelagt med et menneske som fortjener å høre din historie. Når man forteller om skammen til en person som møter historien med empati, mister skammen sin makt.

Trollene i nordnorske folkeeventyr ble til stein når de ble utsatt for sol. Tenk på alle flotte fjellformasjoner som er et resultat av forsteinede troll: Lekamøya, Torghatten, de syv søstre, Hestmannen, Sulitjelmakongen og Vågakallen. De gir oss glede.

Slipp Gremlinen og skammen fri, utsett dem for lys og kjenn at livsgleden din vokser. Det er vår.

Hilsen Berit

Opprinnelig publisert 21. mai 2013