Verdiene respekt og verdighet

24 år som offiser i Luftforsvaret preger meg. Mange har en forestilling av hva Forsvaret er og hva en offiser er.  I Forsvaret er det flere subkulturer. Kulturen og verdiene i en organisasjon påvirkes sterkt  av oppgavene til organisasjonen. Luftforsvaret arbeider i team rundt teknologisk avanserte systemer.  Det betyr at det utvikles respekt for den enkeltes bidrag og at autoritet basert utelukkende på en tittel eller grad, er mindre tilstede i Luftforsvaret, enn i andre forsvarsgrener. Den yngste på teamet må kunne sette ned foten og si at dette flyet flyr ikke hvis flysikkerheten er i spill.

En organisasjons historie preger også verdiene. Under 2. verdenskrig mistet Luftforsvaret 82 prosent av sine jagerflygere i kamp over Norge og kontinentet, samt under trening.  Behovet for debrief var stort. Luftforsvaret har derfor fra krigens dager hatt en tradisjon med beercall. Det er et uformelt møtepunkt etter ukens arbeid der alle møtes, uavhengig av grader, og der ukens aktiviteter og andre temaer diskuteres.

Lederskap er et hovedfag i all utdanning og praksis i Forsvaret.  Gjennom utdanning og praksis utviklet jeg en stolthet og verdighet omkring hvem jeg var som offiser og menneske. Jeg lærte å respektere  meg selv og ikke minst, andre mennesker.

Dette er verdier som utfordres i dag. Hvordan kan disse viktige verdiene løftes fram nå? Generalmajor. Jay B. Silveria som er the Deputy Commander for U.S. Air Forces Central Command, demonstrerer hvordan i en tale til kadettene ved US Air Force Accadamy etter en rasistisk episode: https://www.youtube.com/watch?v=WfjZ1otkS3o

Snurr film 🙂

Opprinnelig publisert 30. september 2017